Комисията за енергийно и водно регулиране обяви  за обществено обсъждане

...
Комисията за енергийно и водно регулиране обяви  за обществено обсъждане
Коментари Харесай

КЕВР предлага промяна на балансиращия пазар, която увеличава цената на тока

Комисията за енергийно и водно контролиране обяви  за публично разискване план за изменение и допълнение на Правилата за търговия с електрическа сила (ПТЕЕ). Предвижданите промени са направени без да бъде осъществена оценка на тяхното влияние върху крайните клиенти, търговците и производителите на електрическа енергия.

В разгара на невижданата досега енергийна рецесия КЕВР планува промени в ПТЕЕ, които несъмнено ще доведат до затруднени  процеси на либерализация на електроенергийния пазар и ще покачат разноските за балансиране.  Това ще се отрази в нараснала цена на електрическата енергия за крайните клиенти и във всички случаи ще повлияе неподходящо върху икономическата непоклатимост на страната и бранша.   

По създание смяната планува възбраната балансиращи групи да се сплотяват с общ финансов сетълмент. Въвеждането на сходни административни ограничавания повлиява извънредно отрицателно върху развиването на свободния пазар . Такава възбрана съставлява значително изменение на пазарните условия, при които се реализира търговията и действа балансиращият пазар. Това неизбежно ще докара до повишение на разноските за балансиране и най-важното: до повишение на цените за електрическа енергия на крайните клиенти. Съществуващата до в този момент опция за сливане на балансиращи групи съставлява допустимо най-ефективния метод за нетиране ( контролиране ) на небалансите в системата , което от своя страна се отразява в реализиране на по-ниски разноски забалансиране за всички участници. Премахването на тази опция изрично ще докара до доста нарастване на разноските за балансиране и от там до повишение на цената на електроенертията за крайните консуматори .

Асоциация Хидроенергия изрично възразява  срещу предвижданите промени. От организацията припомнят, че най-важната задача на Регулатора е обезпечаването на налични услуги в процесите на либерализация въз основа на правилата за правда, икономическа аргументираност, бистрота и правдивост. Независимостта на КЕВР следва да бъде поръчител за постигането на баланс в одобряваните решения с отчитане на ползите на всички заинтригувани страни, при строго съблюдаване на нормативните разпореждания.

В случая по този начин предлаганите промени опонират на правилото на оправданите  упования. Предлаганата смяна се реализира в средата на ценовия интервал при съществуване на настоящи контракти за покупко-продажба на сила, подписани при настоящата нормативна рамка. Подобно изменение на правната уредба рефлектира директно върху откритите правни отношения и постанова тяхната смяна с всички последствия от това и то през зимния сезон.Подобно деяние ще се отрази в равна степен отрицателно както върху доставчиците на сила, по този начин и върху крайните клиенти.

На последващо място предлаганите промени са в прорез с чл.23, ал.1 от Закона за енергетиката. Съгласно него, държавната политика в бранша следва да се осъществя в сходство с правилата за попречване и недопускане на ограничение или нарушение конкуренцията на енергийния пазар, обезпечаване на баланс сред ползите на енергийните предприятия и потребителите, обезпечаване на равнопоставеност сред обособените категории енергийни предприятия, основаване на тласъци за развиването на конкурентен пазар за действия в енергетиката.

Апелираме Комисията да отдръпна препоръчаните промени с оглед недопускане на спомагателни внезапни ценови промени в толкоз спешен миг за България, които ще намерят директно отражение върху разноските на потребителите за електрическа сила.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР